Over deze masterclass
Kennis van de WIA en de denkwereld van verzekeringsartsen is onmisbaar om werkgevers en werknemers goed te kunnen adviseren rond de WIA-beoordeling. Denk aan belangrijke vragen waar je als adviseur van zowel werkgevers als werknemers mee te maken kunt krijgen:
- Stel dat UWV het arbeidsongeschiktheidspercentage vaststelt op 50%. Wat betekent dat dan concreet? hoeveel uren kan de werknemer nog werken?
- Het komt geregeld voor dat een werknemer zich veel meer beperkt voelt dan de verzekeringsarts heeft aangenomen. Welke argumenten hebben dan kans van slagen bij bezwaar en beroep?
- Wat als er geen duidelijke diagnose is of een ‘moeilijk te objectiveren aandoening’?
- Wat te doen bij verschillen van (medisch) inzicht tussen artsen?
Dit gaan we doen
- Jim Faas neemt je mee in de wondere wereld van de WIA, voor een kijkje in de keuken van de verzekeringsarts én die van de bestuursrechter.
- We gaan na hoe een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling tot stand komt en wat de sterke en de zwakke punten zijn in de oordeelsvorming van de verzekeringsarts.
- Deze kennis passen we vervolgens toe, door na te gaan hoe een bezwaar- en beroepsprocedure werkt en wat de bestuursrechter in de praktijk doet met het oordeel van de verzekeringsarts. Wat betekent dit voor de rechtspositie van de bezwaarmaker?
Dit levert het je op
- Je leert je te verplaatsen in de denkwereld van de verzekeringsarts en de manier waarop deze professional arbeidsongeschiktheid beoordeelt. Maar ook in de manier waarop de bestuursrechter hier vervolgens mee omgaat als het tot bezwaar en beroep komt.
- Met deze kennis kun je beter inschatten wat mogelijke uitkomsten van een WIA-beoordeling zijn en kun je werkgevers en werknemers hier dus beter op voorbereiden.
- Daarnaast ben je beter in staat om in te schatten of een procedure voor bezwaar en beroep zinvol is en welke argumenten de bezwaarmaker hierin het best kan aanvoeren.
Over Jim Faas
Jim Faas is verzekeringsarts, jurist en docent. Tot 2020 werkte hij bij UWV als medisch adviseur directoraat Bezwaar en Beroep. In 2019 promoveerde hij op het proefschrift: ‘Bruggen bouwen over de kenniskloof: de inzet van medisch deskundigen in arbeidsongeschiktheidsgeschillen door de bestuursrechter’. Jim is lid-beroepsgenoot bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en blogger bij Medisch Contact.
Als er iemand is die weet hoe verzekeringsartsen denken en oordelen én wat bestuursrechters daar vervolgens mee doen, is het Jim wel. En die kennis en ervaring deelt hij graag met anderen.