Training & bijscholing

Kennis en vaardigheden voor grip op verzuimuitdagingen!

Actueel aanbod trainingen & opleidingen

 

Bezwaar & Beroep ‘De Victory Tour’

Uitvoeringsinstantie UWV neemt dagelijks talloze besluiten die van groot belang zijn voor werkgevers en werknemers. Beschikkingen over uitkeringen, loonsancties bij onvoldoende re-integratie-inspanningen, toerekeningen van Ziektewet- en WGA-uitkeringen… Er staat vaak veel op het spel. Ben je het als belanghebbende niet met zo’n beslissing eens, dan is bezwaar en beroep mogelijk. Deze masterclass is geknipt voor iedereen die zijn kans op succes hierbij zo groot mogelijk wil maken.

De WIA-denkwereld van verzekeringsarts en bestuursrechter

De verzekeringsarts speelt een centrale rol in de WIA-beoordeling. Deze professional bepaalt immers de mogelijkheden en beperkingen van langdurig zieke werknemers, een oordeel dat cruciaal is voor de resterende verdiencapaciteit. En dus voor de mate van arbeidsongeschiktheid, het recht op een uitkering en de aard en omvang daarvan. Dit maakt een kijkje in de keuken interessant: hoe denkt zo’n verzekeringsarts? Wat zijn sterke en de zwakke punten in diens oordeelsvorming, en wat doet de bestuursrechter daar in de praktijk mee?

Verzuim-, Ziektewet- en WGA-lasten als risico bij fusies en overnames

In 2022 waren er ruim 8.000 fusies en overnames in Nederland, een forse toename ten opzichte van het jaar ervoor. En hoewel bij zo’n verandering meestal allerlei financiële, juridische en fiscale experts betrokken zijn, is het maar de vraag of deze voldoende aandacht hebben voor lopende verzuim-, Ziektewet- en WGA-dossiers. In de praktijk zijn deze vaak een ‘ondergeschoven kindje’, met alle financiële risico’s van dien. In deze training leer je waar je als HR-professional, casemanager, WGA-specialist of riskconsultant op moet letten om dit te voorkomen.

Brein performance en re-integratie

Kun jij je hoofd nog boven water houden of loopt je emmer steeds vaker over? Heb je het gevoel altijd druk te zijn? Slaap je niet meer zo goed en ben je steeds vaker vermoeid en gevoelig voor prikkels? Of wil je juist voorkomen dat het zover komt? Herken je jezelf óf je re-integratiecliënten in deze beschrijving, dan is deze workshop iets voor jou!

Hoe voorkom je een loonsanctie?

De Wet verbetering Poortwachter (WvP) geeft UWV de mogelijkheid om bij onvoldoende inspanningen voor de re-integratie van een zieke medewerker een loonsanctie op te leggen. De werkgever moet dan verplicht langer het loon doorbetalen: tot de door UWV aangegeven sanctietermijn is afgelopen of, als dat eerder lukt, tot hij zijn verzuim heeft hersteld. Een loonsanctie brengt forse kosten met zich mee. Het is daarom van groot belang om te weten hoe je de kans op zo’n maatregel zo klein mogelijk maakt.

De duurzaamheid van arbeidsbeperkingen vaststellen

Bedrijfsartsen die zieke werknemers begeleiden, moeten op verschillende momenten in de verzuimbegeleiding adviseren over de duurzaamheid van de arbeidsbeperkingen. Dit advies is voor werkgever en werknemer van groot belang, zowel in menselijk als in financieel opzicht. Denk bijvoorbeeld aan hun keuzes rond spoor 1 en spoor 2, of de optie van een vervroegde IVA-aanvraag. De duurzaamheid van beperkingen inschatten valt echter vaak niet mee. Hoe pak je dit goed aan en waar letten UWV en de rechter op?

Arbeidsrechtelijke aspecten binnen sociale zekerheid

Onze sociale zekerheid is altijd in beweging. Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen is daarom essentieel voor iedere professional die met dit domein te maken heeft. Deze unieke masterclass focust op actualiteiten op het cruciale snijvlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid. In twee dagdelen ben je weer helemaal bijgepraat over de laatste stand van zaken!

Wegwijs in de WIA

Je kunt iemand alleen goed over de WIA informeren als je zelf precies weet hoe deze regeling werkt. Half werk doet hier meer schade dan goed. Want stel je maar eens voor dat jij aan de andere kant van de tafel zit, als arbeidsongeschikte medewerker. Met de handen in het haar, nog druk bezig met je herstel en vol onzekerheid over je toekomst. Je overziet niet wat er staat te gebeuren en wat er van je wordt verwacht. Als klap op de vuurpijl lijkt er niemand te zijn die jou goed genoeg kan informeren om je gerust te stellen…

De vele verzuimvoordelen van een eigen arbodienst

Verzuim boven de 7, 10, 12 en soms zelfs 15 procent roept bij een groeiend aantal organisaties de behoefte op aan grip en maatwerk. Steeds meer grote werkgevers en financiële dienstverleners zetten daarom een eigen arbodienst of uitvoeringsorganisatie op, of overwegen dit te doen. Want zélf de regie nemen bij de uitvoering is dé manier om te waarborgen dat je arbodienstverlener cruciale inzichten en ervaring opdoet. En eigen data en kengetallen maken de weg vrij voor optimale advisering, effectieve interventies en onderscheidende productinnovaties. In deze workshop leer je wat er komt kijken bij het op deze manier realiseren van maatwerk en grip.

Verzuimbeleid en de rol van de ondernemingsraad

Wil een organisatie met een ondernemingsraad het verzuimbeleid aanpassen, dan heeft dit orgaan instemmingsrecht op basis van de Wet op de ondernemingsraden. De Arbeidsomstandighedenwet stelt overleg met de OR over het volledige beleid voor gezond en veilig werken verplicht. Ook bestaat een van de opties om tot een maatwerkregeling voor arbodienstverlening te komen uit schriftelijke overeenstemming met dit orgaan. Een cruciale gesprekspartner bij het verzuimbeleid dus, die OR. Deze masterclass is bedoeld voor professionals die alles over de rol van dit orgaan willen weten.

Snellere re-integratie bij psychische klachten en hersenletsel

Ruim 2/3 van het verzuim in ons land is hersen gerelateerd. Dit betreft het psychisch verzuim en mensen met niet aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld slachtoffers van ongevallen). Veel psychische problemen ontstaan in het brein, zoals depressies, angststoornissen en een burn-out. De casemanager die de werkgever assisteert mag niet weten wat er aan de hand is. De praktijk is dat werknemers het hele verhaal wel met ons delen. Ze willen graag hun verhaal kwijt en begrip krijgen.

WvP | Jurisprudentie 2024 over arbeidsongeschiktheid en re-integratie

In deze kennissessie behandelen we de jurisprudentie uit 2024 over arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Zijn er trends? Volgen er interessante zienswijzen van rechters op WvP onderwerpen?

E-learning

Opleiding preventiemedewerker

De aanwezigheid van een goed opgeleide preventiemedewerker draagt bij aan beperking en beheersing van de risico’s in een organisatie. Dit verkleint niet alleen de kans op letsel, ziekte en andere gezondheidsproblemen bij medewerkers, maar ook die op schade voor bedrijf en omgeving. Deze e-learning gaat in op veelvoorkomende risico’s op de werkvloer en de wettelijke regels waaraan werkgevers moeten voldoen bij het beperken ervan. Daarnaast krijg je praktische tips en ontwikkel je vaardigheden om preventietaken goed te kunnen uitvoeren.

E-learning

Opleiding bedrijfshulpverlening en veiligheid

Iedere werkgever is wettelijk verplicht doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit betekent onder meer dat medewerkers binnen de organisatie beschikken over de vaardigheden en uitrusting die nodig zijn om hun taken goed uit te voeren. De e-learning BHV is gebaseerd op de gedachte dat veiligheid nooit alleen op het bordje van de werkgever of van een beperkt groepje bedrijfshulpverleners mag liggen. Het hoort de dagelijkse zorg te zijn van iedereen die binnen een organisatie actief is. Met dit doel vergroot deze online opleiding de zelfredzaamheid van álle medewerkers. Hij leert hen gevaren tijdig te onderkennen en waar mogelijk te voorkomen of weg te nemen. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan de gezamenlijke veiligheid.

E-learning

Ergonomie

Ergonomisch werken is belangrijk voor zowel gezondheid als productiviteit. Een gezonde werkhouding, goede arbeidsmiddelen en voldoende herstelmomenten bevorderen de werkprestaties en kunnen veel klachten voorkomen. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Kennis speelt hierbij een cruciale rol. Want alleen met voldoende ergonomische kennis kun je gezonde werkomstandigheden scheppen, de juiste werkmiddelen aanschaffen, deze op een goede manier gebruiken en hier eventueel doeltreffend voorlichting over geven aan je collega’s. In deze e-learning doe je deze kennis op in het tempo dat jij kiest en op de tijdstippen die jou uitkomen. Geheel in lijn met de ergonomische principes dus!

Maatwerkoplossing met gekoppelde e-learnings

E-personeelshandboek met online introductie

Veel organisaties beschikken over een personeelshandboek waarin praktische bedrijfsregels en arbeidsvoorwaarden staan opgesomd. De inhoud is doorgaans met zorg samengesteld, om optimaal bij te dragen aan aantrekkelijk en goed werkgeverschap. Maar hoe zorg je dat werknemers de regels en faciliteiten daadwerkelijk kennen en gebruiken? Met een e-personeelshandboek en hieraan gekoppelde e-learnings natuurlijk! Want hiermee blijf je gemakkelijk actueel en kan iedere werknemer de beoogde kennismaking doorlopen in het tempo en op de tijdstippen van zijn keuze. Zo bevorder je heel gemakkelijk een laagdrempelige en effectieve onboarding of tussentijdse update.

In company opleiding & training

Profiteer van bedrijfsmaatwerk

Organisaties die maximale grip willen op verzuimuitdagingen, investeren in eigen kennis en expertise. Dit is dan ook de leidende gedachte achter al onze opleidingen en trainingen. Uit ervaring weten wij echter dat er soms nog net iets meer nodig is: bedrijfsspecifiek maatwerk. Heeft jouw organisatie hier behoefte aan? Dan zijn wij altijd bereid de mogelijkheden voor in-company opleiding of training met je te bespreken.