De Nederlandse sociale zekerheid geeft werkgevers grote financiële verantwoordelijkheid bij verzuim en arbeidsongeschiktheid. Wie voor zijn eigen of een andere organisatie de kosten moet beheersen, staat dus voor een fikse uitdaging. Of je nu werkgever bent of dienstverlener: wij helpen jouw medewerkers de benodigde kennis en vaardigheden te verwerven, bij te houden en door te ontwikkelen. Zo krijgt en houdt je organisatie maximale grip op alle mogelijke verzuimuitdagingen.
Veel werkgevers en arbodienstverleners jagen momenteel een illusie na. Zij denken verzuim langs preventieve weg op te lossen, door te investeren in gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. In een stelsel waarin de verzuimoorzaak niets met het werk te maken hoeft te hebben, kunnen werkgevers echter onmogelijk ál het verzuim voorkomen. Pogingen om dat toch te doen zijn op zijn best weinig effectief en werken vaak zelfs ronduit averechts. Ze wekken frustratie bij werknemers en gaan ten koste van aandacht voor re-integratie en werkgebonden verzuimoorzaken. En dat blijkt: het verzuim ligt op recordhoogte en de kosten van loondoorbetaling, uitkeringen en re-integratie rijzen de pan uit.
Wij gaan liever uit van verzuimrealisme. Bij de huidige verzuimcijfers en financiële verplichtingen is eerst investeren in het aanpakken van bestaande verzuimdossiers verreweg het effectiefst. Onze opleidingen bieden jouw medewerkers de kennis en vaardigheden om hiervoor de juiste stappen te zetten. Dat wil zeggen: per organisatie of per dossier analyseren wat er aan de hand is. En daarna op doordachte wijze aan de slag gaan om werknemers weer aan de slag te krijgen, in hun eigen of in ander werk. De opbrengst in kapitaal en inzichten is vervolgens te gebruiken voor het aanpakken van werkgebonden verzuimoorzaken.
Ze zijn de reden voor ons bestaan. Ziet jouw organisatie ze al onder ogen?
Maak kennis met het LISZ: lees waar wij voor staan en waar we voor gaan.