Veel organisaties willen hun verzuimrealiteit niet onder ogen zien. Omdat ze de essentie van het probleem miskennen, hebben ze er ook geen effectieve oplossing voor. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid biedt grip door ontwikkeling.
Hieronder een duidelijk overzicht van onze diensten en de relatie ertussen om jouw verzuimuitdaging op te lossen.
1. 0-meting: analyse van historische data op organisatie-, afdelings- en functieniveau. Hoe staat je organisatie er momenteel voor op het gebied van verzuim en WIA? Eenvoudig dashboard met heldere inzichten in relevante risicogebieden, inclusief sectorale benchmark en forecast van te verwachten lasten bij voortduren status quo.
2. Verzuimaanpak: analyse van het huidige verzuimbeleid, protocol, werkwijze en verzuimdata om te komen te komen tot een nieuw ontwerp van de verzuiminfrastructuur met als doel grip te realiseren op de verzuimkosten. De verzuimduur van verzuim gerelateerd aan psychische aandoeningen weten wij met 50% verlagen.
3. Contractmanagement: Bestaande contracten met dienstverleners worden geïnventariseerd en geanalyseerd om vervolgens inhoudelijk advies te geven of de gemaakte afspraken voldoende in het belang zijn van de organisatie zelf.
4. Verdiepings & Optimalisatie programma: Sociale zekerheid is complex en kennisintensief. Het verdiepings- & optimalisatie programma zorgt ervoor dat organisatie (weer) grip krijgen op preventie, verzuimkosten, re-integratie, ziek uit dienst treden, arbeidsongeschiktheid en het publiek of privaat organiseren van de ziektewet en/of WGA en het optimaal benutten van re-integratie subsidies waar je als organisatie recht op hebt. Wij zorgen ervoor dat alle facetten op elkaar worden afgestemd en in elkaar zullen grijpen. Dit is wat optimalisatie inhoudt. Als specialist zijn wij als geen ander bekend van de laatste ontwikkelingen.
5. Detacheren van professionals: wij hebben de kennis en kunde en jaren ervaring in de wereld van sociale zekerheid en HR. Dus kennen we de vraagstukken van alle professionals als geen ander. Wij helpen organisaties door tijdelijk professionals (verzuim-, arbo, WIA-, kwaliteit-, management) te plaatsen.
6. Training & opleiding: Wij bieden trainingen en opleidingen aan casemanagers verzuim, verzekeringsprofessionals, bedrijfsartsen, finance- en business control professionals, HR- en salarisprofessionals. Elk gewenst programma rondom sociale zekerheid, verzuim, arbeidsrecht, inzetbaarheid en inkomen kan als in company scholing op maat samengesteld worden. Het is cruciaal dat alle professionals binnen een organisatie bekend zijn van het beleid en werkwijze zodat optimaal grip wordt gerealiseerd op de verzuimkosten. Ook in-company! Vraag naar de mogelijkheden.
7. Arbo 2.0: De kosten van verzuim zijn enorm hoog. Systemen lopen vast in Nederland. Grote organisaties kiezen ervoor zelf grip te realiseren op hun eigen geldstromen sociale zekerheid. Wij geven advies, ondersteunen organisaties bij het opzetten van een eigen (interne) gecertificeerde Arbodienst. Wij helpen bij het implementeren en beheren van de vereisten van de Certificatieschema Arbodiensten. Kwaliteitsmanagementsystemen: ISO9001, Certificatieschema Arbodiensten, ISO27001, NEN7510 en ISO45001.
8. Tender RFI/RFP: Het opstellen en beheren van aanbestedingsprocedures voor organisaties die arbo-en gezondheidsdiensten zoeken. Dit omvat het selecteren van geschikte aanbieders en het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving. Daarnaast bieden zij ook ondersteuning bij andere sociale zekerheidsdiensten zoals medische begeleiding en re-integratie.
9. Financieel onderzoek eigenrisico dragen: Organisaties hebben diverse mogelijkheden om het risico voor de WGA en Ziektewet af te dekken. Maar welke optie past het beste bij uw situatie? Wij onderzoeken dit voor u. Door middel van een grondige analyse en marktonderzoek berekenen wij uw kosten en opbrengsten over meerdere jaren. U ontvangt niet alleen een financiële doorrekening, maar ook een advies over hoe u uw processen en begeleiding van (ex-)werknemers optimaal kunt inrichten, zodat bijvoorbeeld eigenrisicodragerschap WGA een haalbare optie wordt. Wij bemiddelen niet in verzekeringen en ontvangen géén provisies of kick back fees. Zo kunnen wij garanderen dat wij 100% onafhankelijk zijn.
10. Grip op verzuimkosten: financieel onderzoek en analyse van de verzuimkosten van een organisatie omvat het gedetailleerd in kaart brengen van alle directe en indirecte kosten die verband houden met ziekteverzuim. Dit omvat het evalueren van loonkosten, vervangingskosten en productiviteitsverlies. Op basis van deze analyse worden aanbevelingen gedaan om verzuimkosten te minimaliseren en efficiëntie te verbeteren. Wij helpen in dit kader organisaties bij het opstellen en beheren van aanbestedingsprocedures.
11. Premiecontrole WHK: het LISZ verzorgt de premiecontrole WHK. Dit omvat de volgende werkzaamheden:
12. WGA-beschikkingsmanagement: Na afronding van de premiecontrole WHK is er voor elke ingestroomde medewerker een premiescan met eventueel een advies voor een vervolgtraject inclusief een kosten/batenanalyse. Op basis van deze analyse bepaalt LISZ, eventueel samen met haar relatie, per instromer of er akkoord is op de inzet van het geadviseerde vervolgtraject. Een vervolgtraject kan bestaan uit de volgende verrichting(en): verdiepende WIA-dossieranalyse, herzieningsverzoek, herbeoordeling bezwaar tegen UWV beslissing.
13. Onderzoek-& marktverkenning voor investeerders – private equity: het analyseren van markttrends, concurrentie, en groeimogelijkheden binnen specifieke sectoren zoals arbodienstverleners, sociale zekerheid en verzekeringsadvies. Het doel is om gedetailleerde inzichten te bieden in de Nederlandse markt, die aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders vanwege haar stabiele economie en goed gereguleerde bedrijfsomgeving. Dit onderzoek helpt investeerders bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het identificeren van winstgevende investeringskansen.