Algemene voorwaarden opleidingen
Landelijk Instituut Sociale Zekerheid

1. Definities

In deze algemene voorwaarden worden de volgende begrippen gehanteerd:

1.1. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Landelijk Instituut Sociale Zekerheid B.V., gevestigd: Loosdrechtse Bos 19, 1213 RH te Hilversum (verder genoemd als “Landelijk Instituut Sociale Zekerheid”).

1.2. Wederpartij: Elke partij, inclusief afnemers, opdrachtgevers, abonnees of deelnemers, waarmee Landelijk Instituut Sociale Zekerheid een overeenkomst heeft afgesloten.

1.3. Deelnemer: Een individu dat deelneemt aan een opleiding, cursus, training, congres of evenement.

1.4. Diensten: Activiteiten uitgevoerd door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid op verzoek van of ten behoeve van de Wederpartij, zoals het geven van opleidingen en trainingen, het organiseren van congressen en evenementen, en het schrijven van teksten en artikelen. Dit omvat alle werkzaamheden zoals gespecificeerd in de opdrachtbevestiging.

1.5. Opleiding: Een educatief programma verzorgd door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, inclusief trainingen, bijscholingen, studiedagen, workshops, congressen of andere educatieve activiteiten. Een opleiding kan openbaar of op maat zijn. Een “openbare” opleiding staat open voor alle geïnteresseerden die aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen. Een “op maat” opleiding wordt exclusief georganiseerd voor een specifieke groep deelnemers in opdracht van een opdrachtgever.

1.6. Onderwijsmateriaal: Lesmaterialen, documentatie, syllabi of enig ander materiaal in welke vorm dan ook, gebruikt ter ondersteuning van een opleiding of opdracht.

1.7. Examen: Een examen afgenomen door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid of een derde partij als afronding van een opleiding.

1.8. Overeenkomst: Een schriftelijke afspraak tussen Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij voor de levering of beschikbaarstelling van een of meer publicaties, diensten of digitale producten tegen betaling van een overeengekomen prijs.

1.9. Schriftelijk: Communicatie per post of elektronisch (e-mail).

1.10. Publicatie: Een samenhangende hoeveelheid tekst in gedrukte vorm, zoals boeken, tijdschriften, factsheets, uitgegeven door Landelijk Instituuut Sociale Zekerheid, met uitzondering van software.

1.11. Abonnement: Een overeenkomst tussen Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij waarbij Landelijk Instituut Sociale Zekerheid de Wederpartij elektronische toegang verleent tot een digitaal product via een persoonlijke inlogcode.

1.12. Digitaal product: Een product of dienst bestaande uit online beschikbaar gestelde software en/of informatie door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, of geleverd op gegevensdragers zoals een usb-stick, inclusief eventuele updates

1.13. Software: Een computerprogramma geleverd door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid of ter beschikking gesteld aan de Wederpartij.

1.14. Gebruiker: Een natuurlijk persoon die verbonden is aan de organisatie van de Wederpartij en het recht heeft om een digitaal product te gebruiken volgens de overeenkomst.

2. Toepasselijkheid

2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, opdrachtbevestigingen, afspraken, werkzaamheden en overeenkomsten van Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, ongeacht of ze schriftelijk of mondeling zijn gedaan. Ook derden die betrokken zijn bij de uitvoering van werkzaamheden kunnen zich hierop beroepen. Met name zijn deze voorwaarden relevant wanneer een individu zich inschrijft als deelnemer voor een cursus, opleiding, bijscholing, training of workshop van Landelijk Instituut Sociale Zekerheid.

2.2. Afwijkende bepalingen van deze algemene voorwaarden zijn alleen van kracht indien ze schriftelijk zijn overeengekomen.

2.3. Indien een of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig worden verklaard of vernietigd, blijven de overige bepalingen van kracht. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij zullen dan samen overleggen om nieuwe regelingen te treffen.

2.4. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid aanvaardt geen algemene voorwaarden van de Wederpartij, tenzij schriftelijk bevestigd door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid.

3. Overeenkomsten

3.1. Alle offertes en aanbiedingen van Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zijn vrijblijvend, tenzij expliciet anders schriftelijk is vermeld. De geldigheidsduur van offertes en aanbiedingen is 45 (vijfenveertig) dagen, tenzij Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij expliciet schriftelijk anders overeenkomen. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is niet gebonden aan de inhoud van folders, brochures, advertenties en ander reclamemateriaal, ongeacht of deze elektronisch zijn of niet.

3.2. Een Overeenkomst wordt tot stand gebracht door het plaatsen van een schriftelijke of mondelinge bestelling, inschrijving of opdracht bij Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, inclusief telefonische bestellingen, en de aanvaarding daarvan door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid. Door het plaatsen van een bestelling, inschrijving of opdracht aanvaardt de Wederpartij deze algemene voorwaarden. De aanvaarding van de bestelling, inschrijving of opdracht door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid gebeurt schriftelijk. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich het recht voor om een inschrijving voor een Opleiding of evenement te weigeren zonder opgaaf van redenen. Mondelinge afspraken en overeenkomsten zijn pas bindend nadat ze schriftelijk zijn bevestigd door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid.

3.3. Een bedenktijd van veertien (14) dagen geldt voor alle overeenkomsten en uitgebrachte offertes.

3.4. De inhoud van de bestelling, inschrijving en/of opdracht wordt beschouwd zoals ontvangen door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid. Eventuele invoerfouten en andere fouten gemaakt tijdens de bestelling, inschrijving of opdracht zijn volledig de verantwoordelijkheid van de Wederpartij. Indien een fout, op verzoek van de Wederpartij of anderszins, resulteert in het opnieuw opstellen van een eerder verzonden document of factuur aan de Wederpartij, worden er kosten van € 75,00 in rekening gebracht bij de Wederpartij.

4. Annulering

4.1. Als er onvoldoende aanmeldingen zijn voor een Opleiding, behoudt Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zich het recht voor om de Opleiding te annuleren en aanmeldingen niet te accepteren, zonder dat zij verplicht is tot vergoeding van schade of kosten.

4.2. Voor Overeenkomsten met betrekking tot Opleidingen en evenementen heeft de Wederpartij het recht om tot vier (4) weken voor de aanvangsdatum van een Opleiding of evenement schriftelijk te annuleren. Het tijdstip van annulering wordt bepaald door de datum van het poststempel of de ontvangst van het elektronische bericht.

4.3. De Wederpartij mag een plaatsvervanger laten deelnemen aan een Opleiding of evenement voor een persoon die ingeschreven staat maar verhinderd is om deel te nemen, mits de betreffende opleiding nog niet is gestart.

4.4. Voor inschrijvingen door particulieren geldt een bedenktermijn van veertien (14) dagen. Na afloop van deze termijn gelden de volgende annuleringskosten voor de Wederpartij:

  • Bij annulering tussen vier (4) en twee (2) weken voor aanvang van de Opleiding zijn annuleringskosten verschuldigd, ter hoogte van 30% van de overeengekomen prijs, na aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal.
  • Bij annulering tussen twee (2) en één (1) week voor aanvang van de Opleiding zijn annuleringskosten verschuldigd, ter hoogte van 50% van de overeengekomen prijs, na aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal.
  • Bij annulering binnen één (1) week voor aanvang van de Opleiding zijn annuleringskosten verschuldigd, ter hoogte van 75% van de overeengekomen prijs, na aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal.

4.5. Indien particulieren zich minder dan veertien dagen voor aanvang inschrijven, is het niet mogelijk om de volledige bedenktermijn van veertien (14) dagen te benutten. In dat geval is kosteloze annulering mogelijk tot zeven (7) dagen voor aanvang van de Opleiding. Na deze periode is 75% van de overeengekomen vergoeding verschuldigd, met aftrek van nog niet ontvangen studiemateriaal.

4.6. Voor bijscholingen geldt het volgende annuleringsbeleid:

  • Bij annulering binnen 21 dagen voor de aanvangsdatum van de bijscholing is de volledige vergoeding verschuldigd.
  • Bij annulering tussen 22 en 28 dagen voor de aanvangsdatum is 50% van de vergoeding verschuldigd.
  • Bij annulering 29 dagen voor de aanvangsdatum van de bijscholing is geen vergoeding verschuldigd. Indien de vergoeding al is betaald, wordt deze gerestitueerd.
  • Bij niet-deelnemen zonder (tijdige) annulering is de volledige overeengekomen vergoeding verschuldigd.

5. Facturering en prijzen

5.1. De facturering van Diensten vindt plaats bij aanvang van de Diensten. Voor Publicaties en Digitale producten wordt de factuur voorafgaand aan de levering of online beschikbaarstelling verzonden, tenzij Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij uitdrukkelijk schriftelijk anders zijn overeengekomen. Abonnementskosten worden voor de gehele abonnementsperiode vooraf gefactureerd. Bij verlenging worden abonnementskosten gefactureerd in de maand voorafgaand aan de oorspronkelijke maand waarin het abonnement is gestart.

5.2. De levering van Diensten, Digitale producten en Publicaties vindt plaats tegen de prijzen die Landelijk Instituut Sociale Zekerheid hanteert op het moment van het sluiten van de Overeenkomst.

5.3. De prijzen zijn exclusief btw en eventuele andere overheidsheffingen, evenals administratie- en verzendkosten, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.

5.4. Wijzigingen in of van een opdracht kunnen leiden tot aanpassingen van de overeengekomen prijs en/of de oorspronkelijke planning en levertijd. Dergelijke wijzigingen vormen geen reden voor ontbinding.

5.5. Indien zich na het sluiten van een Overeenkomst wijzigingen voordoen in de factoren die de prijzen beïnvloeden, zoals lonen en inkoopprijzen, behoudt Landelijk Instituut Sociale Zekerheid het recht om de prijzen aan te passen. Tenzij anders schriftelijk is overeengekomen, gelden de gewijzigde prijzen vanaf het moment waarop deze door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid worden ingevoerd.

6. Betaling

6.1. Tenzij anders schriftelijk is overeengekomen, dient de Wederpartij facturen binnen veertien (14) dagen na de factuurdatum te voldoen. In ieder geval dient het volledige bedrag of het afgesproken deel van de factuur voor aanvang van de Opleiding te zijn betaald.

6.2. Indien de betaling niet tijdig wordt voldaan, wordt de Wederpartij in gebreke gesteld zonder dat hiervoor een nadere ingebrekestelling noodzakelijk is.

6.3. Als de opleidings- en examenkosten niet zijn voldaan voor de examendatum van een Opleiding, wordt de Deelnemer uitgesloten van het betreffende examen.

6.4. Onverminderd hun andere verplichtingen zijn Opdrachtgever of Deelnemer vanaf de vervaldag van de factuur tot aan de dag van volledige betaling wettelijke rente verschuldigd over de nog uitstaande bedragen.

6.5. Alle kosten die Landelijk Instituut Sociale Zekerheid moet maken om aan haar verschuldigde bedragen te innen, worden in rekening gebracht bij de opdrachtgever of deelnemer. Deze kosten bedragen minstens € 75,-.

6.6. Wanneer twee of meer (rechts-)personen een bestelling, inschrijving of opdracht hebben geplaatst of uitgevoerd, zijn zij allemaal gezamenlijk aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde bedragen aan Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, ongeacht wie als ontvanger op de factuur staat vermeld.

6.7. Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich het recht voor om zekerheid voor de betaling te eisen, zowel voor als na de totstandkoming van een overeenkomst. Dit kan resulteren in opschorting van de uitvoering van de overeenkomst door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid totdat de vereiste zekerheid is verstrekt en/of (geheel of gedeeltelijk) vooruitbetaling door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is ontvangen.

6.8. De geleverde goederen blijven eigendom van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid totdat de volledige betaling, inclusief de hierin genoemde kosten, heeft plaatsgevonden.

7. Uitvoering van de bestelling, inschrijving of opdracht

7.1. Na het aangaan van de overeenkomst zal het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zo snel mogelijk de door de Wederpartij bestelde Publicatie of Digitaal product leveren, op voorwaarde dat het product op voorraad is en de vereiste voorafbetaling is verricht. De Wederpartij is zelf verantwoordelijk voor de installatie en implementatie van het geleverde Digitaal product volgens de instructies van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, evenals voor de keuze en het functioneren van de apparatuur en elektronische communicatienetwerken die gebruikt worden om het Digitaal product te gebruiken.

7.2. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zal de afgesproken Diensten naar beste vermogen en inzicht uitvoeren, conform de normen van goed vakmanschap. Het betreft hier expliciet een inzetverplichting en geen resultaatverplichting. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid biedt geen garantie voor het behalen van enig beoogd resultaat van de verleende Diensten. Tenzij anders schriftelijk overeengekomen, rust er uitsluitend een inzetverplichting op het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid bepaalt de methode en de personen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Diensten.

7.3. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich het recht voor om de samenstelling van het docententeam te wijzigen of de persoon die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Diensten te vervangen door een ander, indien dit naar het oordeel van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid noodzakelijk is voor een adequate uitvoering van de Diensten. Deze wijziging mag echter geen afbreuk doen aan de deskundigheid van het docententeam of van de vervangende persoon, noch de continuïteit van de Diensten ongunstig beïnvloeden.

7.4. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid heeft het recht om bepaalde werkzaamheden te laten uitvoeren door derden die worden aangewezen door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, indien dit naar het oordeel van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid wenselijk is voor een optimale uitvoering van de Diensten. Indien een dergelijke derde zijn aansprakelijkheid wenst te beperken, heeft het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid naar eigen inzicht de bevoegdheid om namens de Wederpartij deze beperking van aansprakelijkheid te aanvaarden, mits dit binnen de grenzen van de aan haar verleende Opdrachten valt.

7.5. Bij onvoldoende inschrijvingen voor een Opleiding of evenement behoudt het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid het recht om de bijeenkomst te verplaatsen naar een latere datum of deze volledig af te gelasten.

7.6. De inhoud van een Opleiding of evenement wordt vermeld in de meest recente brochure en/of op de internetpagina van de website van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, www.lisz.nl. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt het recht om wijzigingen aan te brengen in de inhoud van een Opleiding en om het tijdstip en de locatie van een bijeenkomst te veranderen. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zal de Wederpartij tijdig op de hoogte stellen van dergelijke wijzigingen.

8. Deelnemers, lessen, onderwijsmateriaal

8.1. Voor toelating tot een Opleiding dient een Deelnemer minimaal te beschikken over Nederlands taalniveau B2. Dit houdt in dat een deelnemer zowel mondeling als schriftelijk in staat moet zijn om theoretische en abstracte teksten te begrijpen en te hanteren. Daarnaast moet de Deelnemer voldoen aan de specifieke eisen die voor de betreffende opleiding gelden. Deze eisen kunnen per opleiding verschillen en worden te allen tijde vermeld.

8.2. Toelating van een Deelnemer op basis van de door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid verstrekte toelatingsnormen biedt geen garantie dat de deelnemer de opleiding met succes zal voltooien. In het geval dat een opleiding in samenwerking met een opdrachtgever wordt georganiseerd, wordt de selectie van deelnemers in principe aan de opdrachtgever overgelaten. Hierbij zal de opdrachtgever zich zoveel mogelijk houden aan de toelatingsnormen van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid.

8.3. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich het recht voor om deelnemers die door hun gedrag of op andere wijze het normale verloop van de opleiding hinderen, uit te sluiten van verdere deelname. Bij uitsluiting blijft het volledige opleidingsgeld verschuldigd.

8.4. De vastgestelde lesdata en -tijden worden strikt nageleefd, tenzij sprake is van overmacht. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is niet verplicht om lessen te herhalen of te vervangen voor deelnemers die verhinderd waren om aanwezig te zijn. De kosten voor de gemiste lessen blijven verschuldigd. Desondanks verplicht het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid zich om inspanningen te leveren om de gemiste lessen indien mogelijk in te halen bij andere groepen.

8.5. Over het algemeen worden er geen duplicaten van het onderwijsmateriaal verstrekt. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich echter het recht voor om naar eigen oordeel een uitzondering te maken. In dat geval zullen duplicaten tegen betaling beschikbaar worden gesteld.

9. Tussentijdse beëindiging en pauzeren van de opleidingsovereenkomst

9.1. Indien een deelnemer ervoor kiest om de opleiding voortijdig te beëindigen, zal er geen restitutie van het opleidingsgeld en/of andere kosten plaatsvinden. In plaats daarvan kan de deelnemer ervoor kiezen om de opleiding te pauzeren en (indien dit mogelijk is binnen de planning en bezetting) het resterende gedeelte binnen de vastgestelde maximale inschrijftermijn van de betreffende opleiding te hervatten en af te ronden.

9.2. Het pauzeren van de opleiding impliceert dat de deelnemer het risico accepteert van een eventuele toeslag die in rekening kan worden gebracht bij het hervatten van de studie als gevolg van inflatie. Bovendien zijn de kosten voor nieuw lesmateriaal voor rekening van de deelnemer.

9.3. Het voortijdig beëindigen van de opleiding houdt in dat de deelnemer het risico aanvaardt dat er mogelijk geen plaatsen beschikbaar zijn binnen het resterende gedeelte van de opleiding dat nog moet worden gevolgd, binnen de vastgestelde inschrijftermijn.

9.4. Indien een deelnemer vanwege bijzondere omstandigheden niet in staat is om de opleiding waarvoor hij is ingeschreven geheel of gedeeltelijk te volgen, en daardoor niet binnen de gestelde tijd kan afronden, kan hij een beroep doen op de Regeling bijzondere omstandigheden.

9.5. In beginsel geeft het voortijdig beëindigen van de opleiding geen recht op restitutie van opleidingskosten, behalve in situaties van overmacht. Onder overmacht wordt verstaan wat hierover in de jurisprudentie is bepaald.

9.6. Wanneer particulieren de opleiding voortijdig beëindigen, zijn zij verschuldigd:

  • Opstartkosten ter waarde van vijftig procent (50%) van de overeengekomen prijs, waarbij nog niet ontvangen studiemateriaal in mindering wordt gebracht, plus
  • De kosten van het reeds genoten onderwijs, ongeacht de aanwezigheid bij deze bijeenkomst(en). De kosten van het reeds gevolgde onderwijs worden over het algemeen als volgt berekend: voor een opleiding die gedurende het jaar loopt, worden de totale kosten tot en met de lopende maand waarin de opleiding is gevolgd in rekening gebracht. Deze totale kosten zijn nooit hoger dan de overeengekomen prijs.

10. Overmacht

10.1. Overmacht betreft elke situatie waarin het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het niet nakomen van de Overeenkomst vanwege oorzaken buiten haar schuld om, zoals vastgelegd in de wet, rechtshandelingen of algemeen geldende normen in de maatschappij. Voorbeelden van overmacht zijn onder meer ziekte van de docent, pandemieën, epidemieën, natuurrampen, oorlog en onverwachte overheidsmaatregelen.

10.2. Bij tijdelijke overmacht aan de zijde van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid heeft het instituut het recht om de leveringstermijn te verlengen met de duur van de tijdelijke overmacht. Onder tijdelijke overmacht valt ook het scenario waarin er onvoldoende inschrijvingen zijn ontvangen voor een geplande opleiding of evenement, of wanneer een publicatie niet meer voorradig is.

10.3. Als er sprake is van blijvende overmacht die zowel de levering van publicaties als het begin van diensten onmogelijk maakt, hebben zowel het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid als de wederpartij het recht om de overeenkomst buiten de rechtbank te ontbinden, zonder dat de wederpartij aanspraak kan maken op schadevergoeding. Blijvende overmacht omvat ook situaties waarin een publicatie is uitverkocht en er geen herdruk zal plaatsvinden, of wanneer na een initiële verschuiving van de startdatum van een opleiding of evenement er nog steeds onvoldoende inschrijvingen zijn ontvangen door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid.

10.4. Bij tijdelijke overmacht aan de zijde van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, zoals het ontbreken van een beschikbare docent voor een geplande lesdag, behoudt het instituut het recht om de lesdag te annuleren. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is echter verplicht om alle mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat er geen docent beschikbaar is. De geannuleerde lesdag zal zo snel mogelijk opnieuw worden ingepland, en de wederpartij zal hierover tijdig worden geïnformeerd.

11. Intellectuele eigendom

11.1. Alle intellectuele eigendomsrechten en vergelijkbare rechten, waaronder auteursrechten, merkenrechten en databankrechten van de publicaties uitgegeven door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, geleverde diensten, of geleverde en ter beschikking gestelde digitale producten, zijn eigendom van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en haar licentiegevers. De overeenkomst met de wederpartij houdt op geen enkele wijze de overdracht van intellectuele eigendomsrechten en vergelijkbare rechten in, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen. De wederpartij dient zich te onthouden van iedere vorm van inbreuk op deze rechten, onder dreiging van een boete van € 5.000 voor elke overtreding en voor elke dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd alle andere rechten van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, waaronder het recht op nakoming, ontbinding van de overeenkomst en/of schadevergoeding.

11.2. Tenzij uitdrukkelijk toegestaan bij wet of door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, is het de wederpartij ten strengste verboden om, al dan niet met de hulp van derden, de publicaties uitgegeven door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, geleverde diensten, of geleverde en ter beschikking gestelde digitale producten te kopiëren, openbaar te maken of te exploiteren.

11.3. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is het de wederpartij niet toegestaan om de door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid uitgegeven publicaties, geleverde of ter beschikking gestelde digitale producten, inclusief eventuele print-outs, aan derden te verstrekken.

12. Reclames

12.1. Eventuele klachten met betrekking tot publicaties, digitale producten, diensten of factuurbedragen dienen schriftelijk te worden ingediend binnen veertien (14) dagen na de verzenddatum of het moment van terbeschikkingstelling van de digitale producten. Bij diensten moeten eventuele klachten binnen veertien (14) dagen na de uitvoering van de dienst of binnen veertien (14) dagen na het ontdekken van het gebrek, indien redelijkerwijs niet eerder ontdekt kon worden, aan het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid worden gemeld.

12.2. Klachten zoals bedoeld in het eerste lid hebben geen invloed op de betalingsverplichting van de opdrachtgever.

12.3. Als het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid een klacht als terecht beoordeelt, kan het instituut kiezen tussen het aanpassen van het in rekening gebrachte honorarium, kosteloze verbetering of heruitvoering van de afgewezen werkzaamheden, of het geheel of gedeeltelijk stopzetten van de opdracht met een proportionele restitutie van het reeds betaalde bedrag door de wederpartij.

13. Aansprakelijkheid

13.1. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid besteedt de uiterste zorg aan de inhoud van het geleverde en ter beschikking gestelde onderwijsmateriaal, publicaties, digitale producten en diensten. Echter, het instituut staat niet garant voor de afwezigheid van fouten, onjuistheden, onrechtmatigheden of onvolledigheden, noch voor achterstanden in actualiteit of de overdracht daarvan. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, auteurs en andere betrokkenen bij de productie of levering van de producten of diensten zijn op geen enkele wijze aansprakelijk voor dergelijke fouten, onjuistheden, onrechtmatigheden of onvolledigheden, of achterstanden in actualiteit.

13.2. De aansprakelijkheid van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is beperkt tot directe schade die de wederpartij lijdt als gevolg van het tekortschieten van het instituut in de nakoming van zijn verplichtingen, anders dan zoals beschreven in sectie 13.1, met uitzondering van schade door opzet van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid of haar bestuurders. Deze aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal het bedrag dat gelijk is aan de aan de wederpartij in rekening gebrachte of te brengen prijs, exclusief BTW, voor de betreffende publicatie, het digitale product of de dienst. Indien de overeenkomst een duur heeft van minimaal één (1) jaar, of indien de overeenkomst voor onbepaalde tijd is, is dit bedrag beperkt tot maximaal de vergoedingen, exclusief BTW, die over de laatste zes (6) maanden voorafgaand aan het incident aan de wederpartij zijn gefactureerd. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is in geen geval aansprakelijk voor indirecte en/of gevolgschade.

13.3. De wederpartij vrijwaart het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid tegen alle aanspraken van derden die voortvloeien uit schade die verband houdt met de door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid gesloten overeenkomsten. Deze vrijwaring omvat ook alle schade en kosten die het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid lijdt of maakt als gevolg van dergelijke aanspraken.

13.4. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid is niet verantwoordelijk voor schade die de wederpartij lijdt als gevolg van het gebruik van elektronische communicatiemiddelen. Dit omvat onder andere schade als gevolg van het niet afleveren of vertragen van elektronische berichten, het onderscheppen of manipuleren van elektronische communicatie door derden, of door software/hardware gebruikt voor het verzenden, ontvangen of verwerken van elektronische communicatie. Ook de overdracht van virussen en problemen met het functioneren van het telecommunicatienetwerk of andere benodigde middelen voor elektronische communicatie vallen hieronder. Deze uitsluiting geldt niet in gevallen waarin de schade het gevolg is van opzet of ernstige nalatigheid van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid. Data-uitdraaien uit de computersystemen van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid dienen als wettelijk bewijs van de inhoud van de door hen verzonden elektronische communicatie tot het moment dat de wederpartij tegenbewijs levert.

13.5. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid aanvaardt geen aansprakelijkheid voor beschadiging of verlies van documenten tijdens het transport of de verzending per post, ongeacht of deze worden uitgevoerd door de opdrachtgever, het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid of derden.

13.6. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt te allen tijde het recht om, wanneer mogelijk, de schade van de wederpartij te herstellen.

13.7. De aansprakelijkheid van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid voor schade door overlijden, lichamelijk letsel of materiële schade aan goederen zal beperkt zijn tot het bedrag dat wordt uitgekeerd onder de door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid afgesloten verzekering, inclusief het eigen risico dat het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid draagt in verband met die verzekering.

14. Beëindiging en Opzegging

14.1. Indien een overeenkomst voor een specifieke opdracht of voor een bepaalde periode is aangegaan, eindigt deze automatisch wanneer het project is voltooid of de afgesproken periode is verstreken, zonder dat enige opzegging vereist is. Een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan worden beëindigd door middel van een aangetekende brief, waarbij een opzegtermijn van drie maanden in acht wordt genomen.

14.2. Indien de wederpartij haar verplichtingen jegens het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid niet nakomt, insolvent wordt, haar faillissement aanvraagt of surseance van betaling verkrijgt, haar bedrijfsactiviteiten staakt, of indien er beslag wordt gelegd op haar goederen vanwege aanzienlijke schulden, behoudt het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid het recht om de overeenkomst zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder opzegtermijn te ontbinden.

14.3. Bij de genoemde beëindiging van een overeenkomst is het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid nooit verplicht tot het betalen van enige schadevergoeding.

14.4. Na beëindiging van de overeenkomst worden alle bedragen die de wederpartij aan het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid verschuldigd is, onmiddellijk en volledig opeisbaar.

15. Vragen en klachten

15.1. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid streeft ernaar om vragen of klachten zo snel mogelijk en naar tevredenheid te behandelen. Voor administratieve vragen of klachten over de opleiding is het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid telefonisch en per e-mail bereikbaar. Dergelijke vragen of klachten zullen binnen tien werkdagen door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid worden beantwoord, vanaf de datum van ontvangst. Als er meer tijd nodig is voor de verwerking van vragen of klachten, zal het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid onmiddellijk reageren met een ontvangstbevestiging en een geschatte tijd waarin een antwoord kan worden verwacht.

15.2. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid streeft er natuurlijk naar om fouten in uw studiepakket en de verzending ervan te voorkomen. Mocht er echter toch iets mis zijn, dan verzoeken wij u om dit binnen tien dagen na ontvangst van het pakket te melden. Een klacht dient tijdig, volledig en duidelijk omschreven te worden ingediend bij het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid. Klachten die niet binnen 2 maanden worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. Als een klacht niet in onderling overleg kan worden opgelost, ontstaat er een geschil dat valt onder de geschillenregeling zoals beschreven in artikel 16.

16. Geschillenregeling

16.1. De overeenkomst valt onder het Nederlands recht, tenzij dwingend recht van een ander land van toepassing is.

16.2. Geschillen tussen het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid en de Wederpartij over de totstandkoming of uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot de door het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid te leveren of geleverde diensten en goederen kunnen worden voorgelegd aan De Geschillencommissie Particuliere Onderwijsinstellingen. Meer informatie is te vinden op: www.degeschillencommissie.nl.

16.3. De Geschillencommissie behandelt een geschil alleen nadat de Wederpartij de klacht volgens artikel 15 bij het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid heeft ingediend en dit niet heeft geleid tot een bevredigende oplossing voor beide partijen.

16.4. Een geschil moet binnen twaalf maanden na het indienen van de klacht volgens artikel 15 bij De Geschillencommissie worden aangebracht.

16.5. Voor de behandeling van een geschil geldt een vergoeding.

16.6. Als de Wederpartij een geschil voorlegt aan De Geschillencommissie, is het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid gebonden aan deze keuze.

16.7. Als het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid een geschil aan De Geschillencommissie wil voorleggen, moet het de Wederpartij schriftelijk verzoeken binnen 5 weken te beslissen of zij daarmee instemt. Het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid moet daarbij aankondigen dat het zich na afloop van deze termijn vrij acht om het geschil aan de gewone rechter voor te leggen.

16.8. De Geschillencommissie doet uitspraak conform de bepalingen van haar reglement. De beslissing van de Geschillencommissie wordt in de vorm van een bindend advies gegeven.

17. Privacy

17.1. Binnen Landelijk Instituut Sociale Zekerheid hanteren we de richtlijnen van de AVG. Al onze medewerkers en samenwerkingspartners zijn op de hoogte van deze richtlijnen. Alle informatie die tijdens de lessen wordt verstrekt of bij ingeleverde opdrachten wordt verstrekt, wordt vertrouwelijk behandeld. Om de privacy te waarborgen, geven we de voorkeur aan het anonimiseren van ingeleverde opdrachten.

17.2. Om de privacy van alle deelnemers te beschermen en de vertrouwelijkheid van wat tijdens de lessen wordt besproken te waarborgen, is het niet toegestaan om tijdens de lessen foto’s, video’s of geluidsopnamen te maken.

18. Vervaltermijn

Tenzij anders bepaald in deze voorwaarden, verlopen alle vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de Wederpartij tegenover Landelijk Instituut Sociale Zekerheid één jaar na het moment waarop de Wederpartij bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn met het bestaan van deze vorderingsrechten en bevoegdheden.

19. Wijziging Algemene voorwaarden

Landelijk Instituut Sociale Zekerheid behoudt zich het recht voor om deze Algemene Voorwaarden eenzijdig te wijzigen. Dergelijke wijzigingen zijn ook van toepassing op lopende overeenkomsten. Eventuele wijzigingen zullen door Landelijk Instituut Sociale Zekerheid worden bekendgemaakt op haar website www.lisz.nl en treden veertien (14) dagen na de bekendmaking in werking, of op een later moment zoals aangegeven in de bekendmaking.

20. Toepasselijk recht en forumkeuze

20.1. Alle Overeenkomsten tussen Wederpartij en Landelijk Instituut Sociale Zekerheid, waarop deze Algemene voorwaarden van toepassing zijn, vallen onder het Nederlands recht.

20.2. Eventuele geschillen met betrekking tot het tot stand komen, de interpretatie en/of de uitvoering van een Overeenkomst tussen Wederpartij en Landelijk Instituut Sociale Zekerheid worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Utrecht.